Architekten Wannenmacher & Möller GmbH

Modification of an Apartment and Retail Building, Bielefeld 2009

Dating from the 1960's, and converted in the 1980's, this commercial and residential building in the centre of Bielefeld was to be rebuilt and renovated due to a change of ownership. It was intended to continue offering retail space on the ground and first floor, and to establish a boarding house on the upper floors instead of housing.

To offer a calm building frontage the massive glass canopy was removed and the terraces of the flats incorporated into the individual boarding house units, thus increasing the rentable area. And even though the attic was not originally developed, now three new residential units have been created.

On the facade of the building, one can easily see the different uses. Behind the large windows of the ground and first floor, one sees the shop windows of the retail spaces and the accommodation of the boarding house on the floors above. Their large windows allow an unobstructed view of the pedestrian precinct, the theatre and the Marienkirche opposite [St. Mary's Church in the Old Town]. Different facade colours are used to distinguish the seven-storey flat-roofed portion of the building from the six-storey gabled roof structure.

URBAN STRUCTURE
SITE PLAN
GROUND FLOOR
1. FLOOR
2. FLOOR
3. FLOOR
4. FLOOR
5. FLOOR
6. FLOOR
-1. BASEMENT
LONG SECTION
EAST ELEVATION
WEST ELEVATION