Architekten Wannenmacher & Möller GmbH

Schüco Technology Centre, Bielefeld 2006 - 2007

The extension to its Technology Centre allowed Schüco to carry out customer training and company events in its own facilities. Ten training rooms of different sizes and the corresponding foyer areas fill the new three-story building. It is supplemented by the Schüco Lounge, which now offers space for 300 persons on the two top floors of the old building.

The new structure assimilates the dimensions of the old building in its height and extends these for approximately 35 metres parallel to Karolinenstreet to the north. Together with the company headquarters and Haus C it forms an outdoor space that creates the newly designed company entrance. A screen skin in vertically perforated solar protection louvres combines old and new to one architectural entity.

Inside the Technology Centre a three-storey space joins the adjoining, gallery-like foyer areas. This produces a complex interior with varied sight lines. Large glass areas in the facades allow visitors to enjoy many different views of the surrounding company grounds.

Through the use of highly heat insulated elements and new building technology such as photo voltaic, solar thermal energy and geothermal energy, which use the environment as a source of energy, the Schüco Technology Centre was able to reduce its consumption by approximately 60% as against a comparable building.

URBAN STRUCTURE
SITE PLAN
GROUND FLOOR
1. FLOOR
2. FLOOR
LONG SECTION
CROSS SECTION – NORTHWEST ELEVATION
NORTHEAST ELEVATION
SOUTHWEST ELEVATION
SKETCH