Architekten Wannenmacher & Möller GmbH

Exposition-and Conference Building with Canteen, Bielefeld 2009

With the construction of its new customer centre, the internationally present family-led firm in the fastening and assembly technology sector wishes to present the historic development of the company and its full range of services and technologies on an area of 360 square metres at its headquarters in Bielefeld. In addition to the specially-created exhibition space, the building should also house a new canteen, offices and seminar rooms.

The new building connects to an L-shaped office building which was acquired in the 1990’s, and forms a small square from which one enters the new customer centre. The three-storey structure takes over the attic height of the old building. In order to provide adequate ceiling height for the canteen and exhibition area, it was decided to build a half-storey extension underground. From the foyer, one descends a half-storey down to the canteen, and half a floor up to the exhibition and conference area.

The area adjacent to the canteen was excavated so that floor-length windows could be created in this functional area. To the south, a spacious terrace area has been created which is used by the canteen in the warmer months.

URBAN STRUCTURE
SITE PLAN
GROUND FLOOR
1. FLOOR
2. FLOOR
LONG SECTION
CROSS SECTION
SOUTHWEST ELEVATION
SOUTHEAST ELEVATION
NORTHWEST ELEVATION